Posted inȘtiri

Profesorul Marius Andruh: Sunt noțiuni care nu sunt explicate și elevii le învață pe dinafară, ca să le uite în 2 zile. Calitatea manualelor este o problemă / Radu Gologan: Manualele trebuie simplificate

Profesorul Marius Andruh: Sunt noțiuni care nu sunt explicate și elevii le învață pe dinafară, ca să le uite în 2 zile. Calitatea manualelor este o problemă / Radu Gologan: Manualele trebuie simplificate

Vicepreședintele Academiei Române, Marius Andruh, a declarat, la TVR Info, că „sunt noțiuni care nu sunt explicate și elevii le învață pe dinafară, ca să le uite în 2 zile”, când a fost întrebat despre manualele școlare. Profesorul Radu Gologan a spus că „unele manuale sunt frumos alcătuite, cu noțiunile bine prezentate, atrăgătoare, dar părerea mea este că acestea trebuie simplificate”.

„Nu, manualele nu sunt rele, nici programa nu este rea. Eu am fost implicat în elaborarea programei pentru chimie și la gimnaziu, și liceu. Și când ne-am adunat toți – profesori din învățământul superior și preuniversitar – mi-au spus că pornim de la următorul principiu: el (elevul -n.red) trebuie să știe puțin și temeinic. Înțelegeți? Pentru că nu are rost să-l încarc cu noțiuni pe care nu le înțelege. Sunt noțiuni care nu sunt explicate și elevii le învață pe dinafară, ca să le uite în 2 zile”, a spus Marius Andruh.

Moderatoare: Apropo de orele din clasă, la cum arată astăzi structurată, materia e ce trebuie în momentul în care suntem cu generațiile pe care le avem, cu vremurile pe care le trăim?

Marius Andruh: O să vorbesc numai din punctul de vedere al meu, deși aș putea să scap o răutate și spre manuale care nu sunt de chimie. O să încep cu cele de chimie, pentru că le cunosc și pot să analizez și în perspectivă istorică, pornind de la cele pe care le-am învățat eu (…). Nu, manualele nu sunt rele, nici programa nu este rea. Eu am fost implicat în elaborarea programei pentru chimie și la gimnaziu, și liceu. Și când ne-am adunat toți – profesori din învățământul superior și preuniversitar – mi-au spus că pornim de la următorul principiu: el (elevul -n.red) trebuie să știe puțin și temeinic.

 » Citește tot articolul aici…