Posted inȘtiri

România educată e tot mai înapoiată. Rezultatele PISA analizate de experți

România a dat examen la Educație și a picat din nou, cu brio. La mai bine de 23 de ani de când participăm la testarea PISA, suntem în continuare codașii Europei. 42% dintre elevii români de 15 ani nu înțeleg un text citit, iar 49% nu au reușit să atingă un nivel de bază la Matematică.

Elevii români, repetenți la educație. Sursa foto: arhivă

Cu aceste rezultate ne aflăm pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Situația este aproape neschimbată față de acum patru ani, când s-a făcut ultima evaluare internațională a elevilor

Elevii români nu știu să scrie, nu știu să citească, nu înțeleg un text simplu, nu cunosc elemente de bază din matematică și științe. Un dezastru care ne plasează pe penultimul loc în Europa, în fața Bulgariei. Suntem repetenți la toate materiile, iar școala românească pare a fi o bătaie de joc națională.

„România, o țară bananieră educaţional“

Marian Staș, expert în educație, a făcut pentru „Adevărul” o radiografie extrem de dureroasă a realității în care trăim și a sistemului de educație românesc. „România devine din ce în ce mai bananieră educațional, cu discrepanțe uriașe între școala din mediul rural și cea de fițe de Sava. Eu pentru asta aș da afară toată clasa politică. Pentru că, de fapt, își bat joc de ceea ce înseamnă cea mai sensibilă componentă a societății și anume mediul rural. Merg pe el cu cinism, îl storc de voturi după care îi dau cu piciorul încă patru ani. Și își bat joc de ei până la Dumnezeu și înapoi. Asta este, de fapt, marea problemă a României. Acest tip de comportament bananier care nu face decât să adâncească și să aprofundeze discrepanțele”.

Rezultatele testelor PISA sunt încă o dată dovada cea mai clară a faptului că în România lucrurile nu stau prost de ieri,

 » Citește tot articolul aici…