Posted inȘtiri

De unde vine agresivitatea elevilor la școală. Părerea specialiștilor despre atacul de la Colegiul „Traian Vuia” Oradea

De unde vine agresivitatea elevilor la școală. Părerea specialiștilor despre atacul de la Colegiul „Traian Vuia” Oradea

Ultimul caz șocant în care o elevă premiantă a înjunghiat un pedagog ridică semne de întrebare privind cauzele acestui incident grav. Dacă pentru un adolescent normal din punct de vedere psiho-emoțional motivele conflictului, cum ar fi încălcarea unei simple reguli, pot fi banale, în cazul celor cu probleme socio-familiale motivația este percepută diferit, spun psihiatrii. 

Sursa foto: Shutterstock

Medicii psihiatri trag un semnal de alarmă pe fondul ultimelor violențe petrecute în școlile din România, arătând că în majoritatea cazurilor comportamentul agresiv al elevilor reprezintă „o oglindă a familiei”.

Totodată, multe dintre aceste cazuri care au făcut ca apogeul violenței în școli să fie atins au în prim-plan tineri aflați la vârsta adolescenței, când nu există un echilibru nici fizic, nici psihic, arată experții.

Nimeni nu îşi poate imagina o familie armonioasă care să crească un copil cu tendinţe animalice fără nicio frână comportamentală. Adolescenţa este o perioadă de schimbare pe toate planurile: social, fizic, cognitiv şi emoţional. În această perioadă, lobul frontal (responsabil de personalitate şi judecată) este slab dezvoltat în comparaţie cu sistemul limbic (responsabil cu procesarea emoţională). În aceste condiţii de neconcordanţă structurală, atunci când adolescenţii se confruntă cu situaţii emoţionale excitante, există o activare a apetitului şi a senzaţiilor care nu poate fi reglată cu uşurinţă”, explică medicul specialist psihiatru Cozmin Mihai, de la Spitalul „Socola” din Iași.

Bullying și oglinda familiei

Ori de câte ori au ocazia, medicii psihiatri din toată lumea subliniază că bullying-ul își are punctul de pornire încă din copilărie. Studiile și cercetările în domeniu arată că problema pleacă din familie.

Violența elevilor reprezintă o oglindă a ce se întâmplă în familia de origine. Fie el bullying din partea părinților sau a membrilor familiei,

 » Citește tot articolul aici…