Posted inȘtiri

Măsuri disciplinare mai „stricte” în școli, incluse în noul Statut al elevului și în noul ROFUIP, anunță secretarul de stat Florian Lixandru / Noile regulamente ar trebui să fie gata până pe 2 mai, potrivit Ministerului Educației

Măsuri disciplinare mai „stricte” în școli, incluse în noul Statut al elevului și în noul ROFUIP, anunță secretarul de stat Florian Lixandru / Noile regulamente ar trebui să fie gata până pe 2 mai, potrivit Ministerului Educației

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că noul Statut al elevului și noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) vor conține „măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii”. Declarațiile au fost făcute la DC News.

„În această perioadă, Ministerul Educației lucrează la legislația secundară în ceea ce privește aplicarea noii Legi a învățământului preuniversitar. Unul dintre actele normative care urmează a fi elaborat și aprobat este noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ, în baza noii Legi a învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Acest regulament și statutul elevului vor conține măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii, dar sunt și acte normative care vor viza personalul didactic și angajații din unitățile de învățământ care vor răspunde, poate, prin pedepse mai aspre în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, dacă se vor dovedi a fi vinovați în astfel de situații, inclusiv excluderea din învățământ. Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă și excluderea acestora din sistemul de educație. (…)”, a spus Florian Lixandru.

Secretarul de stat a menționat că, în prezent, „exmatricularea nu se mai aplică”, dar este prevăzută în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, în cazuri excepționale.

„Până la acest moment, exmatricularea nu se mai aplică, pentru că învățământul este obligatoriu. Însă în noua Lege a învățământului preuniversitar este prevăzută și o excepție ca, în cazuri excepționale, să se recurgă la exmatriculare, iar acest lucru va fi transpus în practică prin noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ și prin noul statut al elevului”, a punctat Lixandru.

Amintim că Edupedu.ro a scris că elevii nu mai pot fi exmatriculați,

 » Citește tot articolul aici…