Posted inȘtiri

Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli. Mesajul ministrului Educației

Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli. Mesajul ministrului Educației

Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli este sărbătorită, anual, la data de 30 ianuarie, în şcolile din întreaga lume. Este ziua în care se pledează pentru o educaţie în armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.

Violența, un comportament care a devenit aproape normal în școli. Susa foto: arhivă

Ultimul studiu al organizației Salvați copiii arată că 82% dintre elevi au fost martori ai situaţiilor de bullying în şcoală. În acest context, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că este necesar să se identifice cauzele manifestărilor violente, iar educaţia trebuie privită nu doar ca pe o formă de transmitere a cunoştinţelor academice, ci şi ca pe un instrument-cheie pentru reglarea comportamentelor.

Ligia Deca, despre combaterea violenței în școli

“Astăzi marcăm Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli, un prilej de reflectare şi, mai ales, de implicare activă în promovarea valorilor precum toleranţa şi respectul reciproc. Este nevoie să identificăm cauzele manifestărilor violente şi să privim educaţia nu doar ca pe o formă de transmitere a cunoştinţelor academice, ci şi ca pe un instrument-cheie pentru reglarea comportamentelor. De aceea, din rolul de ministru al Educaţiei, am transformat combaterea violenţei într-un obiectiv fundamental şi am implementat măsuri care să aducă în atenţia noastră, a tuturor, necesitatea de a spune nu violenţei”, a scris Ligia Deca pe Facebook, cu prilejul Zilei internaţionale pentru nonviolenţă în şcoli.

Printre acţiunile derulate în acest sens, ministrul Educaţiei a enumerat includerea în Legile Educaţiei a Planului Naţional pentru Siguranţă în Învăţământul Preuniversitar & Planul Naţional de Combatere a Violenţei Şcolare, elaborarea şi aprobarea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă, derularea mai multor campanii în cadrul cărora au fost transmise mesaje publice de combatere a fenomenului de violenţă în şcoli, printre care şi “Împreună prindem curaj!”,

 » Citește tot articolul aici…