Posted inȘtiri

România, codașă la educație online. Suntem pe ultimul loc și la competențe digitale

România, codașă la educație online. Suntem pe ultimul loc și la competențe digitale

România se află pe ultimul loc în topul țărilor europene unde internetul este folosit în scop didactic. Este vorba, mai exact, despre materiale și cursuri online de pregătire și perfecționare, pe care românii nu le accesează mai deloc.  

Elevilor români nu au suficiente competențe digitale. Sursa foto: arhivă

Concret, aproape o treime dintre utilizatorii de Internet cu vârste între 16 și 74 de ani din Uniunea Europeană au apelat, în 2023, la cursuri online sau au folosit materiale online de învățare, în creștere față de 2022, potrivit Eurostat. 

România stă însă foarte prost la capitolul educație online. La noi în țară, procentul este mult mai mic și ne plasează  pe ultimul loc în UE: doar 1 din 10 români utilizatori de Internet au spus că au folosit acest mediu pentru cursuri sau materiale de învățare în 2023.

Astfel, potrivit datelor Eurostat, doar 9,2% dintre utilizatorii românii cu vârste între 16 și 74 de ani au spus, în 2023, că au apelat la cursuri online sau materiale online de învățare în ultimele 3 luni ce au precedat participarea la sondajul european. Participarea la educația online este în creștere cu puțin peste 1 punct procentual față de 2022 când 7,8% dintre români declarau acest lucru.

România se plasează, astfel, pe ultimul loc în UE, la distanță considerabilă de celelalte țări din coada plutonului: Cipru (16%), Bulgaria și Grecia (ambele cu 17%), Polonia (18%). De notată că și Grecia, și Cipru au înregistrat scăderi semnificative (12% Grecia, -5% Cipru) față de 2022, pe când celelalte au crescut.

Olandezii, pe primul loc la educație online

La polul opus, cel mai mare procent al utilizatorilor de Internet care au apelat la cursuri online sau materiale online de învățare s-a înregistrat în Olanda (54%),

 » Citește tot articolul aici…