Posted inȘtiri

Ce se va preda la gramatica limbii române va fi în concordanță cu gramaticile de la limbile străine, după ce Ministerul Educației va revizui programele școlare, spune profesorul și lingvistul Alexandru Nicolae

Ce se va preda la gramatica limbii române va fi în concordanță cu gramaticile de la limbile străine, după ce Ministerul Educației va revizui programele școlare, spune profesorul și lingvistul Alexandru Nicolae

Gramatica limbii române din gimnaziu va fi corelată cu ceea ce se predă la limbile moderne, precum engleza și franceza, ca profesorii de limbi străine să nu fie nevoiți să predea anumite conținuturi care până în momentul respectiv nu sunt predate la limba română, spune profesorul și cercetătorul lingvist Alexandru Nicolae, în ediția din 16 ianuarie a emisiunii „Intrare liberă” de pe TVR Cultural. Situația este similară în prezent și pentru științe ale naturii, cum ar fi la fizică și matematică, spun mai mulți profesori pentru Edupedu.ro.

„Suntem optimiști că se pare că ministerul are dorința de revizuire a planurilor-cadru, a programelor școlare și asta într-un mod luminat, adică în modul concordanței între discipline, pe arii curriculare, și cu gramatica.

Dacă concordă în aria română și limbi străine programele școlare, o să trebuiască să concorde și gramatica, să fie în concordanță, it comes for free. Suntem optimiști, dar durează procedura, legislația”, a spus Nicolae, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.

În emisiunea de marți, 16 ianuarie, dedicată limbii române din școală și predarea ei în prezent, cei trei invitați ai jurnalistei Mirela Nagâț – profesoara Dorica Boltașu de la Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din București, profesorul și cercetătorul lingvist Alexandru Nicolae și profesorul și scriitorul Florin Iaru – au discutat printre altele despre ce înseamnă un scriitor bun, raportarea elevilor la texte bine scrise și consumul lor de text și media, înțelegerea calității de bun comunicator și cum poate școala în zilele noastre să le asigure prin orele de limba română această competență. Fragmentul de discuție, redat mai jos în articol.

„Portugalia are un ministru al Educației, Costa îl cheamă, Joao Costa, e profesor la Universitatea din Lisabona,

 » Citește tot articolul aici…