Posted inȘtiri

Asociaţia Elevilor din Constanţa anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu transportul elevilor: Hotărârea de guvern privind transportul gratuit al elevilor emisă în decembrie ar încalca legislația europeană

Asociaţia Elevilor din Constanţa anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu transportul elevilor: Hotărârea de guvern privind transportul gratuit al elevilor emisă în decembrie ar încalca legislația europeană

Asociaţia Elevilor din Constanţa anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu Hotărârea de Guvern 1337, despre care spun că ar încalca legislaţia Uniunii Europene. Este vorba despre documentul care permite acordarea sumelor forfetare elevilor navetiști care locuiesc în județe unde Consiliile județene nu au încheiate contracte cu transportatorii. Amintim, elevii acestei asociații au protestat în prima zi de școală din 2024 în fața Ministerului cerând demisia Ligiei Deca, după ce elevii din 19 județe nu mai primesc abonamente gratuite de la transportatori. Asociațiile au atacat și în instanța din România Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli

Asociația Elevilor din Constanța anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu hotărârea de guvern prin care elevii din județe unde nu sunt încheiate contracte cu operatorii de transport, să primească sume forfetare.

Elevii acuză că această hotărâre ar încalca legislația UE pentru că este greșit declarat Ministerul ca autoritate contractantă, deși Consiliul județean este cel care semnează contractele cu transportatorii:

“Prima Hotărâre de Guvern care a venit în completarea noii Legi a Învăţământului Preuniversitar a fost HG nr. 810/ 2023, un document redactat cu termeni interpretabili, ce creează confuzie, contradicţii cu textul original al legii şi aprobat la numai trei zile de la punerea în discuţie, fără respectarea termenelor impuse legal.

Pe 29 decembrie, HG 1337/ 2023 a venit în completarea HG 810/ 2023, un document care este clar neconstituţional prin blocarea accesului la educaţie, drept fundamental pentru toţi copiii, şi adânceşte incertitudinea despre cum se aplică transportul pe partea celor ce îl oferă, transportatorii”, scrie în comunicatul de presă.

Potrivit elevilor, “cele două hotărâri încalcă Regulamentul (CE) nr. 1370, deoarece acestea au reglementat greşit autoritatea contractantă competentă să facă plăţile către operatorii de transport.

 » Citește tot articolul aici…