Posted inȘtiri

Ministrul Educației se delimitează de angajamentul care a pus capăt grevei profesorilor: „Nu a fost promisiunea mea”

Ministrul Educației se delimitează de angajamentul care a pus capăt grevei profesorilor: „Nu a fost promisiunea mea”

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că promisiunea de a mări salariile profesorilor debutanți la 4.600 de lei net nu i-a aparținut. 

Ligia Deca alături de Marius Budăi la conferința din 12 iunie 2023 FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Greva profesorilor de anul trecut, cea mai mare din ultimele două decenii, s-a încheiat după ce ministrul Municii de la acea vreme, Marius Budăi, alături de care stătea Ligia Deca, a anunțat că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună, scrie Edupedu. 

După ce Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat Ordonanța de Urgență în care se preciza că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și că va exista o creștere salarială de 50%, sindicatele au închis greva, pe 12 iunie 2023. 

Protestele profesorilor și cadrelor didactice auxiliare au fost declanșate de nemulțumirilie financiare.  

Jumătate de an mai târziu, profesorii debutanți primesc în jur de 3.600 de lei, cu o mie de lei mai puțin de cât anunța Ministrul Muncii alături de Ministrul Educației. De luna viitoare, dascălii vor primi 3.556 lei salariu net, creșterea procentuală va fi de 12,6%. 

„Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme. Nu mă pot substitui ministrului Muncii în responsabilitatea de a adopta legea salarizării.”, a declarat Ligia Deca. 

Ministrul Educației a spus că nu a anunțat chiar de la acea conferință de presă că nu este promisiunea ei pentru că „nu putea contrazice un ministru care avea în atribuții această lege” și nici „să prevădă ce se va întâmplă economic cu situația României”

Apropo de salarizare,

 » Citește tot articolul aici…