Posted inȘtiri

Ministerul Educaţiei, anunț privind asigurarea transportului gratuit pentru elevii navetiști: cum se face decontul

Ministerul Educaţiei, anunț privind asigurarea transportului gratuit pentru elevii navetiști: cum se face decontul

Ministerul Educaţiei vine cu o serie de precizări privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi, făcând referire la cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean.

Elevii au abonamente gratuite de transport FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit unui punct de vedere transmis de Ministerul Educaţiei, decontul transportului, conform prevederilor legale, se face în două modalităţi, şi anume:

Acolo unde există serviciu public judeţean de transport, în cazul existenţei contractelor de delegare a gestiunii încheiate între consiliile judeţene şi operatorii de transport rutier, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare, anunță Agerpres.

În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC.

Vor fi acordați bani

În judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii au putut fi decontate serviciile prestate de operatorii de transport prin inspectoratele şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei.

Aşa cum reiese, însă, din informaţiile transmise de Consiliile Judeţene Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în 14 judeţe nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean. În consecinţă, în aceste situaţii vor fi acordate sume forfetare stabilite prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC”, menţionează reprezentanţii ministerului.

În vederea acordării sumelor forfetare, pentru judeţele unde nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean, ANRSC a propus modificarea şi completarea HG 810/2023, pentru stabilirea valorii unitare de lei/km aferentă sumei forfetare, având în vedere situaţia diferită dintre judeţe, astfel: în judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, ca medie a tarifelor medii lei/km/loc,

 » Citește tot articolul aici…