Posted inȘtiri

Dacă noi, ca tineri absolvenți, refuzăm să mai predăm, de educația copiilor cine se va mai ocupa

Irina Maria Fidel are 25 de ani și este profesor la Școala Gimnazială „Sfântul Vasile” din Ploiești. Predă aici matematica din 2022 și spune că a intrat în învățământ pe un salariu de 2.500 de lei, fiind absolventă a Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, cu un master în Matematică de Cercetare și o teză de doctorat pe care se pregătește să o susțină.

„Am intrat în învățământ așa, pe ultima sută de metri. Voiam să lucrez în domeniul cercetării, însă, s-a ivit această ocazie, iar eu iubind foarte mult copiii și văzând ce se întâmplă cu sistemul educațional românesc am zis „de ce nu?” Hai să încerc să vin cu un suflul nou și să îi fac pe cei mici să iubească și să înțeleagă matematica din tot sufletul. Dacă toți am refuza, cine s-ar mai ocupa de educația copiilor noștri?!”, ne spune „profa” de matematică la „Sfântul Vasile”.

Recunoaște că nu s-ar fi descurcat cu cei 2500 de lei, primiți ca profesor debutant, dacă nu locuia cu părinții, neavînd, astfel facturi și utilități de plătit.

„ Ar fi trebuit să dau meditații la greu dacă aveam un credit sau o chirie de plătit, ori un copil de crescut. E dezamăgitor să intri în învățământ pe un astfel de salariu, iar ce m-a întristat mult a fost să văd că la facultate, doar colegii cei mai slab pregătiți acceptau să ajungă la catedră. Restul voiau să se afirme în privat, pe bani mult mai mulți. Eu mi-am spus, însă: „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. De dragul copiilor, fiindcă vreau să îi ajut cât mai mult, sunt azi profesor de matematică la o onorabilă școală din Ploiești”, ne-a mai spus tânărul dascăl.

Din vara anului trecut, Irina Maria Fidel se poate considera norocoasă. A dat examenul de definitivat și s-a titularizat fiind prima pe județ, la clasele V-VIII, existând, în Ploiești, un singur post scos pe perioadă nedeterminată. Tânăra l-a ocupat și, pentru faptul că a susținut acest examen ia și bani ceva mai mulți: 3800 de lei. Tot insuficienți, însă, raportat la volumul de muncă, la responsabiltatea sa față de elevi, dar și la faptul că nu ar putea fi independentă sută la sută cu acest venit.

Despre „țeapa” dată de guvernați profesorilor debutanți. Irina Maria Fidel s-a declarat dezamăgită, „însă nu m-a surprins prea mult. Mă așteptam. Nu mai cred demult în vorbe, ci doar în ce vad pe card la data primirii salariului”.

Un profesor debutant ar fi trebuit să primească de la 1 ianuarie 2024 salariul de 4.600 de lei pe lună, conform OUG care a pus capăt grevei din învățământ, adică cu 1.300 de lei în plus față de cât are în prezent după majorarea salarială etapizată care a pus capăt grevei.

Ministrul Educației scria pe Facebook, în luna octombrie, că „voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate.”

Numai că, potrivit grilelor de salarizare aprobate pe 28 decembrie, prin ordonanță de urgență, salariul profesorului debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, de 6.080 de lei, iar de la 1 iunie 2024 acesta crește la 6.446 de lei.

Așadar, salariul net este de circa 3.300 de lei în prezent și va ajunge la 3.550 de lei în ianuarie, cu plata pe 14 februarie 2023 și la circa 3.750 de lei în iunie 2024, potrivit OUG adoptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *