Posted inȘtiri

Directorul PISA: „Limitați smartphone-urile, fiți din nou aproape de copii“. Cum pot face părinții asta

Directorul PISA: „Limitați smartphone-urile, fiți din nou aproape de copii“. Cum pot face părinții asta

La câteva zile de la publicarea rezultatelor PISA, rezultate dezastruoase pentru multe țări din lume, nu numai pentru România, directorul Programului de Evaluare Internațională a Elevilor vine cu primele explicații: inclusiv telefoanele mobile sunt vinovate pentru analfabetismul copiilor noștri. 

Dependența de telefonul mobil, toxică precum un drog

Directorul Programului de Evaluare Internațională a Elevilor (PISA), Andreas Schleicher, a analizat punctual rezultatele testelor, dar a oferit și câteva sfaturi pentru ca lucrurile să se îndrepte pe viitor: printre cele mai importante – limitarea distragerilor digitale. Practic, telefoanele mobile sau tabletele folosite de elevi chiar și în timpul orelor, jocurile online, dar mai ales fascinanta lume a rețelelor sociale i-au rupt pe copii de realitate. Gadgeturile au dus la o regresie intelectuală, dar și emoțională a elevilor, este părerea unanimă a experților străini, dar și români.

Dezastrul PISA, un efect al pandemiei

Ce ne-au învățat rezultatele testelor PISA susținute de elevi anul trecut? „Putem observa cu siguranță o corelație clară între măsura (numărul și timpul) în care școlile au fost închise și scăderea rezultatelor învățării”, a explicat directorul Programului de Evaluare Internațională a Elevilor, într-un interviu oferit publicației grecești To Vima. Însă, a mărturisit oficialul, există și alți factori în corelație negativă cu aceste rezultate. „Cum ar fi o scădere a susținerii elevilor de către profesori, o scădere a sprijinului și angajamentului părinților față de copiii lor”. Familia și profesorii, susține oficialul, au un rol covârșitor în educația copiilor. „Construirea unei relații puternice de colaborare cu familiile și implicarea părinților în învățarea elevilor este, de asemenea, foarte importantă. Profesorii nu sunt doar educatori excepționali, ci și buni antrenori, buni mentori, buni coordonatori, care proiectează în mod creativ medii de învățare inovatoare”.

Andreas Schleicher a amintit și despre utilizarea excesivă a smartphone-urilor care ar trebui descurajată.

 » Citește tot articolul aici…