Posted inȘtiri

Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale

Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale

Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, după ce prevederea ca sporul de doctorat să fie plătit în urma unei verificări anuale a fost eliminată de Guvern. Concret, OUG nr. 10 din 22 februarie 2024, care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative, a fost adoptată fără excepția ca profesorii să fie verificați anual.

„Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale. În aceste condiții, plata indemnizației de doctorat se va efectua în urma verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatului, conform OUG nr. 115/2023”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Conform sursei citate, „FSLI, alături de celelalte federații sindicale, a solicitat Premierului României exceptarea personalului didactic de la regula verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatorului.

Prin adresa comună din 30 ianuarie 2024, federațiile sindicale au atras atenția asupra situației create în sistemul de învățământ ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023: „Modificarea tuturor fișelor de post generează o birocrație excesivă și nejustificată a actului educațional și a procesului de învățământ din unitățile și instituțiile de învățământ, cu atât mai mult cu cât calitatea actului de instrucție și educație și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar”.”

Pe 1 februarie, sindicatele profesorilor au anunțat că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat.

Conform proiectului de ordonanță de urgență, document pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară.

Săptămâna trecută, proiectul de OUG a fost adoptat de Guvern și a fost eliminată prevederea referitoare la verificarea anuală,

 » Citește tot articolul aici…