Posted inȘtiri

Premierul desemnat al Franței este ministrul Educației, Gabriel Attal. Dacă va obține votul Parlamentului, ar fi cel mai tânăr prim-ministru din istoria Republicii

Premierul desemnat al Franței este ministrul Educației, Gabriel Attal. Dacă va obține votul Parlamentului, ar fi cel mai tânăr prim-ministru din istoria Republicii

Prim-ministrul desemnat de președintele francez Emmanuel Macron este ministrul Educației, Gabriel Attal, notează publicația tf1info.fr. Attal, la 34 de ani, ar urma să fie cel mai tânăr premier din istoria Republicii Franceze, potrivit presei din Hexagon. Susținut de Macron și susținător al lui Macron încă de acum aproape 8 ani cel puțin, fostul ministru al Educației își continuă ascensiunea și urmează să preia conducerea guvernului Franței cu o reformă a pensiilor în curs și după ce contestata lege a imigrației a trecut de Parlament recent.

Numirea lui Gabriel Attal în funcția de prim-ministru al Franței vine după ce luni seară, 8 ianuarie, premierul Elisabeth Borne și-a dat demisia. O demisie care reprezintă o soartă obișnuită pentru premierii celei de-a Cincea Republici Franceze, de regulă executanți ai ordinelor unui președinte atotputernic, notează jurnalistul Petru Clej pentru G4Media.ro.

Anunțul că Attal devine prim-ministru vine după peste 16 ore în care francezii au așteptat un nume. Potrivit TF1Info, primele mișcări au apărut luni dimineață la ora 10 la Ministerul Educației unde a apărut o mașină pentru mutat lucruri, apoi spre ora 11 când au apărut gărzile la reședința premierului din Matignon și, la ora 12, când Attal a organizat o conferință cu directorii de școli.

Doamnă prim-ministru, dragă Elisabeth Borne, munca dumneavoastră în serviciul națiunii noastre a fost exemplară în fiecare zi. Ați pus în aplicare proiectul nostru cu curajul, angajamentul și determinarea unei femei de stat. Vă mulțumesc din toată inima”, a scris Emmanuel Macron pe platforma X, fosta Twitter.

Gabriel Attal își continuă astfel cariera politică începută cu 11 ani în urmă și bate recordul socialistului Laurent Fabius, devenit premier la 37 de ani în 1984.

Attal lasă în spate reforme în educație pe care le-a continuat și îmbunătățit de la miniștrii Blanquer și Ndiaye,

 » Citește tot articolul aici…