Posted inȘtiri

Planuri pentru eradicarea analfabetismului funcțional

Planuri pentru eradicarea analfabetismului funcțional

Rezultatele PISA care ne plasează pe penultimul loc în Europa la educație s-ar putea îmbunătăți în 2025, când elevii români urmează să susțină o nouă testare. Cel puțin așa speră autoritățile care dezbat în această perioadă mai multe măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice din domeniul educației. Printre acestea se numără programul-pilot „Învățare remedială“ și reorganizarea unităților de învățământ preuniversitar

Elevii vor fi incluși într-un program național de învățământ remedial

În programul-pilot „Învățare remedială“, care se va desfășura în perioada 2024-2028, vor fi incluși elevi din 300-400 de școli. Aceste unități de învățământ vor fi selectate de către inspectoratele școlare.

Programul va fi destinat sprijinirii elevilor cu dificultăţi de învăţare sau care „înregistrează rămâneri în urmă în învăţare“. La orele remediale organizate în cadrul programului vor participa copiii români veniţi din afara graniţelor ţării, elevii cu decalaje în dobândirea competențelor-cheie, dar și cei care se încadrează la riscul de abandon şcolar. Nu vor fi uitate nici cadrele didactice. Profesorii care vor participa la program vor fi instruiți în așa fel încât să identifice situațiile de risc de abandon școlar. De asemenea, profesorii vor fi încurajați în dezvoltarea competențelor digitale necesare carierei.

Se încearcă, așadar, o revigorare a sistemului de educație în România, asta și în contextul în care există diferențe majore între nivelul de predare în școlile de la oraș și cele din zonele rurale. De asemenea, vorbim și despre diferențe extrem de mari între nivelurile de pregătire ale elevilor din urban și rural.

O încercare relativ asemănătoare de a-i ajuta pe elevi să recupereze materia și să țină pasul cu programa școlară a avut loc în perioada pandemiei. Din nefericire, inițiativa s-a soldat atunci cu un mare eșec. Iar asta s-a văzut în anul 2021, când peste 3.600 de elevi care au participat la orele remediale au încheiat anul școlar corigenți sau chiar repetenți.

 » Citește tot articolul aici…